Oldalmegjelenítések száma

2012. március 26., hétfő

Az a bizonyos DCSA...


Néhány bejegyzéssel ezelőtt utaltam rá, hogy a magas derekú alsók jótékony hatással vannak a DCSA-nkra. A kockás inges úr kurzusa után nincs olyan pszichológus hallgató, aki ne tudná mi az a DCSA, párválasztási stratégia, szülői ráfordítás elmélete, és ezzel együtt, olyan sincs, akinek nem ingott volna meg a szerelem mindent elsöprő erejébe vetett hite…

Úgy gondoltam, hogy érdekes lenne egy bejegyzés arról, hogy a divatban hol a helye az evolúciós pszichológiának. Természetesen, ez nem egy átfogó, tudományos írás, csupán egy tréfás párhuzam a magas derekú darabok és az egyetemen hallottak között.

Az evolúciós pszichológia (sok mással ellentétben) nem kezdhető azzal, hogy már az ókori görögök is. A történet Darwinnal indul, aki elsőként írta le a Fajok eredete című könyvében evolúciós elméletét. Ezt persze fénysebességű pro és contra kritikák születése követte, majd elérte a pszichológiát is. Az alaptézis az, hogy a túlélés szempontjából az evolúciós során olyan viselkedésformák választódtak ki, melyek segítik az egyed túlélést. Az egyed túlélése itt nem szó szerint arra a pl. személyre vonatkozik, hanem úgymond az önzés a gének szintjén hat. Ez azt jelenti, hogy egy kardfogú tigris „célja” elsősorban az volt, hogy génjeit megfelelően tovább tudja örökíteni, ezáltal a fajfennmaradás biztosítva legyen (szegénynek nem jött össze, mint a mellékelt ábra mutatja). Ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő pár.

Ahhoz, hogy a lehető legjobb társat találjuk a szaporodásra, kétféle adaptációs stratégia alakult ki: a nemen belüli versengés (no comment), illetve a másik nem vonzása. A másik nem vonzása alatt azt kell érteni, hogy arra próbáljuk felhívni a másik figyelmét, hogy nekünk mennyire jó génjeink vannak (hogy akarjon velünk szaporodni), és, hogy mennyire jól fogunk gondoskodni utódjainkról.

A génekről természetesen elsősorban a külső alapján szerezhetünk információt. Hölgyek esetén erről árulkodik pl. a derék-csípő aránya. Ez egy olyan „mutató”, amelyet úgy kapunk meg, hogy a derék körfogatát elosztjuk a csípő körfogatával. A képletből kiolvasható, hogy minél nagyobb a különbség a két szám között (tehát minél nagyobb a méretbeli eltérés a derekunk és a csípőnk között), annál kisebb lesz ez a hányados. Az alacsony DCSA magas reprodukciós értékről és jobb egészségi állapotról tanúskodik. Több tréfás vizsgálat is azt bizonyította, hogy a testalkatnál sokkal fontosabb ez az arány. A férfiak leginkább a 0,7-0,8 közötti (átlag körüli) DCSA-t preferálták. Ez az arány jellemző a homokóra alkatú nőkre, és a klasszikus 90-60-90-es arány is innen eredeztethető. Ez az elmélet az, ami talán elfogadható magyarázattal szolgál arra, hogy miért is kínozták annyi éven keresztül magukat különböző fűzőkkel a hölgyek. 

Itt szeretném megjegyezni, hogy ezek a stratégiák évezredek során alakultak ki és teljes mértékig a tudatosságon kívül esnek, automatikus lefolyásúak. Tehát, ne gondoljuk, hogy bármelyik férfi is úgy elmélkedne, hogy „huu, milyen jó a DCSA-ja ennek a nőnek, megfelelő lenne az utódjaim számára”. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a kultúra legalább annyira beleszól a szépségideál megformálásába, mint az evolúció.

Egy szó, mint száz, az ember vicces összefüggéseket találhat egy-egy pszichológia könyv és a divat között. DCSA ide, vagy oda én a magas derekú darabokra szavazok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése