Oldalmegjelenítések száma

2012. február 26., vasárnap

A magasnyakú


Jó pár éve figyelem a téli kollekciókat és valahogy sosem tudok úgy választani, hogy jusson is és maradjon is, azaz csinos is legyek, ugyanakkor ne jégcsapként végezzem. Kedvenc alap darabom novembertől márciusig a garbó. Szerencsére az üzletek állandó kínálatában szerepel ez a darab, amolyan basic megnevezéssel. Számtalan színben, méretben, stílusban találkozhatunk vele, és véleményem szerint mindenkinek jól áll.

Mint a legtöbb örök darabnak, a garbónak is megvan a maga története. Magyar elnevezését a svéd színésznőről Greta Garbo-ról kapta, nyilvánvalóan azért, mert a színésznő kedvelt viselete közé tartozott. Kezdetben inkább a sportolók körében volt elterjedt a magas nyakkal rendelkező felső viselet, később a munkásosztály ruhatárába is beszökött. A garbó történetéről bővebben itt olvashattok. Manapság bármi, ami magas nyakkal rendelkezik garbónak minősül. 

A választék sokszínűségéből és "alapdarabi" mivoltából fakadóan szinte bármilyen stílust képviselhet. Az egyszínű, kevésbé mintás verzióit használhatjuk "háttérként", értem ez alatt, hogy egy színesebb, díszesebb szoknya/nadrág kiegészítőjeként. Fel lehet dobni hatalmas bizsukkal, sálakkal, kendőkkel. 

 Egy elegáns szoknyához is bátran felvehetünk garbót. Én legtöbbször ceruzaszoknyához társítom, amikor kevésbé "hivatalos" szettre vágyom, ugyanakkor szeretnék csinosan felöltözni. Például szürke szoknyát feldobhatjuk egy színesebb darabbal, de társíthatunk hozzá feketét is, ha az alkalom úgy kívánja.

Tuti befutó lehet egy csinos, szűk farmerrel, hatalmas bizsukkal és persze magassarkúval. Átmeneti időszakban a nagykabátot zakóra cserélhetjük, mely még trendibbé varázsolja szettünket.

Ha már nadrágoknál tartunk, magas derekú, hosszú-, trapéz-, halász-, rövidnadrághoz is bátran társíthatjuk. Az elv ugyan az, mint szoknyák esetén: Díszesebb, feltűnőbb alsóhoz válasszunk egyszerű garbót, még az egyszerűbbeket dobjuk fel, valami élénkkel.
Mindannyian tudjuk, hogy hideg időjárás esetén érdemes rétegesen öltözködni. Ehhez egy garbó szintén tökéletes megoldás. Az ujjatlan verzióit használhatjuk egy környakú pulcsi alá, vagy, ha tényleg nagyon hideg van, hosszabb változatát egy kardigánhoz. A vastagabb verzióit, mint felső ruházat használhatjuk, alá simán fel tudunk venni plusz rétegeket.

Egy szó, mint száz, a garbó igen kiterjedt családfával rendelkezik, így kizárt dolog, hogy ne találjunk legalább egy olyat, mely kedves a szívünknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése